Hummus, często pisany w Polsce również jako humus – to potrawa w formie pasty, która pochodzi z krajów Lewantu(czyli krajów leżących na wschodnim, azjatyckim wybrzeżu Morza Śródziemnego) i Egiptu, a znaczy w języku arabskim po prostu ciecierzyca. Hummus robiony jest najczęściej z nasion ciecierzycy lub czasami innych roślin strączkowych, które uciera się na pastę. Potrawa ta jest bardzo popularna na bliskim wschodzie, a prawo do nazwy i samej potrawy najczęściej roszczą sobie Libańczycy oraz Żydzi.Na sto procent jak wybierasz się do Jerozolimy, o której często piszemy u nas, to zjesz w większości miejsc pyszny humus.

Przepis na hummus

Składniki

  • 500 g ciecierzycy
  • 200 g pasty tahini
  • Sok z 1-2 cytryn (według uznania)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Sól, pieprz, świeża natka pietruszki
  • 1 łyżeczka kuminu, czyli kminu rzymskiego

Przygotowanie

  • Namocz ciecierzycę w dużej ilości wody. Czas moczenia to minimum kilka godzin, a idealnie jak zostawisz ciecierzycę na cały dzień.
  • Ugotuj ciecierzycę w wodzie, której była moczona - podczas gotowania pilnuj, aby ciecierzyca nie przypaliła się, najprawdopodobniej będzie potrzebne dolewanie wody.
  • Pastę tahini, ciecierzycę i resztę składników miksujemy na gładką masę. Dla uzyskania idealnego, aksamitnego, rzadszego humusu w trakcie miksowania dolewamy wodę w której gotowaliśmy ciecierzycę.

Jak zrobić hummus idealny?

Hummus jest bardzo prosty do zrobienia samemu w domu i poniżej opisuję kroki jak go przygotować. Musisz jednak zasmakować świeżego, oryginalnego humusu w Izraelu lub innym kraju na Bliskim Wschodzie lub w dobrej restauracji w Polsce, aby wiedzieć jaką ma mieć konsystencję i jak ten hummus dobrze doprawić. Hummus w popularnych w marketach takich Biedronka czy Lidl ma inny smak i zbitą konsystencje. Nie powinieneś zaczynać swojej przygody od hummusu z marketów. Strasznie rozczarowałem się próbując hummus z lodówki z marketu. Najlepszy hummus jadłem w Jerozolimie.

  • Ciecierzyca na hummus nigdy nie powinna być z puszki, a przed gotowaniem powinna moczyć się w wodzie przez kilka godzin - najlepiej przez całą noc.
  • Ciecierzyca powinna być gotowana dopiero po wystygnięciu.
  • Gęstość i konsystencja hummusu powinna być regulowana wodą(poprzez jej dolewanie podczas ucierania), w której gotowała się ciecierzyca(nie dolewaj świeżej wody)
  • Nie używaj sody do gotowania ciecierzycy
  • Uważaj, aby nie przypalić hummusu podczas gwałtownego ucierania

Jak doprawić hummus?

Wiele restauracji na Bliskim Wschodzie polewa go oliwą z oliwek oraz posypuje słodką papryką lub używa do doprawienia zatar. Często można spotkać hummus udekorowany owocami granatu i kolendrą, hummus posypany siekaną pietruszką, prażonymi orzeszkami pinii. Ja preferuję hummus w którym czuć wyraźnie cytrynowa nutę, jest polany na wierzy dodatkowo pastą tahini i dobrą jakościowo oliwą z oliwek. Ja preferuję hummus w którym czuć wyraźnie cytrynowa nutę, jest polany na wierzy dodatkowo pastą tahini i dobrą jakościowo oliwą z oliwek.

Dlaczego hummus jest gorzki?

Przyczyną gorzkiego hummusu(za gorzkiego) bardzo często jest słabej jakości pasta tahini, tahini powinno być gorzkawe, ale nie gorzkie. Stary sezam staje się gorzki.Hummus również bardzo prosto przypalić w blenderze lub mikserze i to również może być przyczyna za dużej gorzkości hummusu.

Gdzie kupić dobry hummus w Polsce?

Nie polecam kupowania hummusu z marketów, ale bardzo polecam wybranie się do jednych z izraelskich lub arabskich restauracji. Hummus to podstawowe danie w takich miejscach.

Jak jeść hummus i z czym jeść hummus?

Hummus idealnie pasuje do świeżych warzyw lub świeżego pieczywa. Pokrój warzywa w słupki i ciesz się świetną przekąską maczaną w hummusie. Rwij i maczaj w hummusie pitę lub nawet nasze polskie pieczywo, a i tak będzie smakować orientalnie.

Jak przechowywać hummus?

Hummus można przechowywać kilka dni w lodówce lub mrozić. Nie będzie miał już tak idealnego smaku i konsystencji jak ten świeżo przygotowany, ale nie warto marnować tak znakomitej potrawy, nawet z mniejszymi walorami smakowymi będzie świetna.